Data de lansare: 30 aprilie 2017

Numar de episoade: 8

Creatori: Brian Fuller și Michael Green

Adaptare după American Gods de Neil Gaiman

by Silvia Puiu

Atunci când mi-am fixat acest serial în lista de must see, nu m-am documentat foarte mult. A fost suficient să văd genul (drama, fantasy) și distribuția. Sunt fană Ian McShane, de când l-am văzut în Ray Donovan și John Wick. Nu m-am uitat la trailere, nu am citit cartea, deși acum asta e tot ce îmi doresc 🙂 Așa că vizionarea primului episod a fost OMG, I want more 🙂 Pe toată perioada episodului, mi-am spus … hmmm … muzica și imaginile îmi amintesc de Hannibal, un alt spectacol vizual. Când am dat un search pe net, am văzut că Brian Fuller este creatorul acestui nou serial, iar Bria Reitzell este compozitorul muzicii. Ambii au colaborat la Hannibal, deci asemănarea nu a fost deloc întâmplătoare. Distribuția este impresionantă: Ian McShane, Gillian Anderson, Pablo Schreiber (fratele lui Liev Schreiber).

American Gods este, din punct de vedere artistic, un amestec halucinant de Hannibal și Ray Donovan. Poveste există, dar primul episod te aruncă la pământ prin imagine și sunet și personaje cu personalitate. Elementul fantasy este personaj central în film, avem absurd, șocant, sânge, imagini sexuale, dar totul este estetizat, ceea ce nu mulți reușesc. Puținele seriale care reușesc să facă asta sunt, în opinia mea, Hannibal și Ray Donovan.

La un moment dat, te uiți fascinat și nu mai știi la ce te uiți, iar când se termină, vrei mai mult și te întrebi în ce transă ai fost. Personajul central este interpretat de Ricky Whittle, un britanic cunoscut pentru rolul din serialul The 100 (2014-2016). Farmecul personajului este echilibrat de al celorlalte personaje pe care le întâlnește. Poate îți imaginezi că îl cheamă Bob, Mark, John sau vreun alt nume obișnuit, nu … îl cheama Shadow Moon, iar alte personaje sunt Mr Wednesday, Mad Sweeney, Media, Easter … ei, cum sună? 🙂

Replicile și secvențele halucinante te fac să te întrebi dacă nu e o parodie sau o comedie noir, dar nu, totul este serios.

Concluzia F must see: Dacă îți place stilul fantasy sau, pur și simplu, arta, clar este un must see! Văzându-l, rămâi cu nostalgia după serialul Hannibal, cu dorul pentru noul sezon Ray Donovan, cu dorința de a citi cartea American Gods și cu entuziasmul pentru următoarele 7 episoade ale acestui nou serial. Are imagine extraordinară, o muzică sublimă, personaje bine conturate, actori magnifici, o poveste palpitantă, mister, absurd.

Daca vreti sa vedeti si trailerul, il postez mai jos, dar recomand sa urmariti primul episod fara niciun fel de spoilere vizuale.