maxresdefault

Numar de sezoane: 5

Numar de episoade: 103

Dezvoltat de: Jonathan Nolan

by Silvia Puiu

Serialul m-a fascinat încă din 2011, poate și pentru că sunt fan Caviezel, unul dintre actorii centrali ai serialului. Un al actor în rol principal este Michael Emerson, care l-a interpretat pe Ben Linus în serialul Lost. Același gust amar îl am și acum, ca după finalul seriei Lost. Încă nu chiar așa de amar, pentru că PoI este încă la începutul sezonului.

bd7e0a96e94cbb7fd13adadbe8a9f698

Serialul are un potențial enorm, dar ratingurile au scăzut considerabil, din mai multe motive. La început, erai fascinat de misterul creat în jurul personajului interpretat de Caviezel (John Reese), care era invincibil. Desigur, un pic nerealist, dar îl puteai asemăna cu un supererou de benzi desenate. Apoi dansul celor două personaje centrale, John și Harold Finch (Caviezel și Emerson), care se completează reciproc. Harold este moralist, John este doar brațul care lovește, acolo unde poliția nu este în stare sau e prea coruptă.

POI_FB_0201

Serialul face frumos trecerea de la un John decăzut și ușor imoral (sau mai degrabă nepăsător) la un John prea încrezător, în acest sezon 5. Aici cred că a dat greș serialul, a spulberat misterul lui John Reese până la diluarea personajului cu alte personaje noi și ele centrale. În sezonul 3 și 4, nu prea mai este vorba de marele John, ci de echipa de nebuni John, Finch, detectivii Lionel și Joss, Root și Sameen.

Un alt lucru de rău augur pentru serial l-a reprezentat lipsa de consecvență. Dacă primele sezoane au fost relativ consecvente ca dată de apariție, ulterior, serialul apărea la două-trei săptămâni, iar acum sezonul 5 a apărut după o pauză de un an, în care nu se știa dacă mai continuă sau nu. Se pare că acesta este ultimul sezon. Sincer, mă mir cum a supraviețuit.

Pentru fanii gamingului, e imposibil să nu fi observat asemănarea izbitoare dintre PoI și jocul celor de la Ubisoft – Watch Dogs. Personajul din joc seamănă prin mister cu Caviezel, lupta împotriva guvernului și monitorizarea permanentă sunt, de asemenea, elemente comune.

2lcr7zs

Cred că o problemă poate fi și echipa numeroasă de regizori și scenariști. Mereu mi-a lăsat impresia serialul că nu știe încotro merge. Logic ar fi să creezi mister, dar modul în care îl dezvălui să conducă încet către finalul serialul, fără a dezamăgi și a te abandona ca pe un naufragiat, așa cum s-a întâmplat cu Lost.

Acțiunea filmului este foarte complexă, palpitantă, interesantă, iar serialul atrage prin țeserea unei povești de fundal în spatele cazurilor episodice. Treptat, misterul a dispărut, cazurile episodice au devenit mai rare, a rămas povestea de fundal dezvăluită și neclară în mintea scenariștilor și regizorilor.

Personajele sunt foarte interesante, începând cu Harold Finch, Root și încheind cu Mașinăria, care este personificată. Este inteligentă, aproape umană, asemuită de Root cu o divinitate. Cumva rolul lui Caviezel s-a estompat și parcă și actorul a devenit mai detașat. Michael Emerson joacă la fel de bine și de pasionat. La o căutare pe Imdb, observăm că nici Emerson, nici Caviezel, nu au alte proiecte în lucru.

You-are-being-watched-620-by-338

Pe 3 mai 2016, a avut loc premiera noului și ultimul sezon, am simțit câteva sclipiri de geniu și o nostalgie după primul sezon, dar sunt tot felul de chestii comice, nedocumentate. M-a amuzat să văd într-o secvență un PS3, din care vor să facă un supercomputer.

Concluzia: Person of Interest nu este un must see, dacă nu vrei să fii dezamăgit de final, dar este destul de interesant, misterios. Mi-a plăcut cum au creat Mașinăria și au personificat-o. Ajungi să empatizezi cu ea. Apoi, dacă îl adori pe Caviezel sau Emerson sau îți place stilul lui Nolan, merită să îi dai o șansă. E chiar mai puțin stresant să îl privești când e gata, dacă ne gândim la inconsecvența difuzării.

Trailer sezonul 5: