by Silvia Puiu

Prima parte o puteți citi aici. Vă readuc aminte că toate filmele, cu excepția bonusului de astăzi, pot fi vizionate pe Netflix (puteți încerca trial o lună). Cinci sunt filme europene (4 Franța, 1 Germania), iar Copenhagen este regizat de un canadian debutant, dar acțiunea se petrece în Danemarca. Netflix are toate filmele aproape cu denumirea în engleză, chiar și când filmele nu sunt americane/englezești și nu au subtitrare în engleză 🙂

1.Phoenix (2014) este o dramă germană, regizată de Christian Petzold, care ne prezintă povestea unei supraviețuitoare din lagărele naziste. Nelly, interpretată de Nina Hoss (pe care fanii Homeland o știu ca Astrid) se preface pentru soțul său că este Nelly…. Nu vreau să dau mai multe detalii, care să strice surprizele filmului. Mi s-a părut un film reușit, are, potrivit IMDB, 14 premii și 27 de nominalizări. Un film emoționant, care se încheie misterios și dureros, pe fundalul unei melodii excepționale. Petzold și Nina Hoss sunt apreciați ca cel mai bun duo actor-regizor, actrița jucând în majoritatea filmelor regizate de acesta.

phoenix-2

Spoiler Alert:


2. Jack and the Cuckoo-Clock Heart (2013) sau cu denumirea originală Jack et la mécanique du Coeur este o animație pentru mature, aș putea spune. În niciun caz, nu este pentru copii. Filmul este regizat, scenarizat de autorul romanului La Mécanique du cœur – Mathias Malzieu, liderul trupei rock Dionysos. Cartea Mecanica inimii o puteți găsi în oferta Emag, Libris sau Cărturești la un preț infim de 17-18 lei. Filmul excelează prin latura artistică, vizuală și muzicală, dar și prin notele filosofice.

91lVHdtgCnL._SL1500_

tumblr_nexqgh8GZF1u3ysk1o1_1280

Trailer:

3.Amelie (2001) sau titlul original Le fabuleux destin d’Amélie Poulain o are ca personaj central pe Amelie, interpretată de minunata actriță Audrey Tautou, de care cred că sunt îndrăgostită 🙂 Am văzut cel puțin zece filme franțuzești cu ea și mi se pare fascinantă. Filmul a obținut numeroase premii, a fost nominalizat la cinci categorii Oscar. E o comedie romantică pentru oameni bizari și sensibili, și puțin nebuni. Amelie este o fată izolată, asocială, iar filmul ne prezintă călătoria ei spre iubire, așa cum o înțelege ea.

maxresdefault

Amelie-1176

Trailer:

4. Mood indigo (L’ecume des jours) – 2013, este o ecranizare după romanul Spuma zilelor de Boris Vian, un roman pe care l-am citit cu drag în liceu, când l-am primit de la un prieten drag. Pentru că m-a fascinat cartea, am văzut și filmul. Desigur că îi are pe doi dintre actorii francezi favoriți: Audrey Tautou și Romain Duris. Cei doi îi interpretează pe Chloe si Colin. Povestea lor de iubire este una fantastică, ireală, metaforică. Temele centrale sunt iubirea și boala. Un film emoționant, despre o iubire bizară.

915Dxi2yKhL._SL1500_

UNDATED -- Handout photo from the film MOOD INDGIO. HANDOUT: ByTowne

Trailer:

5. Copenhagen (2014) este regizat și scris de Mark Raso, un tânăr canadian promițător. Acțiunea se petrece în Danemarca și are ca protagoniști un tânăr imatur și o puștoaică mai matură decât vârsta din buletin. Mi-a plăcut filmul, l-am comparat cu Lolita lui Nabokov, doar că este mult mai inocent J Probabil că trebuie să nu fii o persoană cu prejudecăți, ca să îți placă filmul. Pentru documentare, vârsta de consimțământ (age of consent) în Danemarca este 15 ani, pare șocant pentru noi, dar așa e acolo. Un adult care are o relație cu un/o minor/a de 15 ani nu are probleme legale, deși societatea nu privește aprobator acest comportament. Mi-a plăcut filmul, mi-a plăcut să văd Copenhaga J și mi-a plăcut povestea asta interzisă, care rămâne, totuși, inocentă.

copenhagen.32401

Trailer:

Bonus:

Love me if you dare (2003), cu titlul original Jeux d’enfants, este un film de suflet, pe care l‑am văzut acum 11 ani, cu o seară înainte să îl cunosc pe prietenul meu. A fost o coincidență bizară și, cred că de atunci sunt legată de acest film, care m-a fascinate, intrând în aceeași categorie a iubirii bizarre J Am găsit chiar niste descrieri ale filmului, care sună cam așa: iubirea dintre doi psihopați J (este descrierea de pe IMDB, care nu te îndeamnă deloc să privești filmul, deși merită). Eu nu am văzut așa filmul, dar probabil că un om mai realist, cu picioarele pe pământ sau chiar un psiholog, ne-ar putea spune că nu erau prea normali protagoniștii. Dar cine se mai poate lăuda astăzi cu o sănătate psihică perfectă? J Marilon Cotillard (o puteți vedea și în drama romantică franceză Rust and Bone, pe Netflix) și Guillame Canet îi interpretează magistral pe amorezii Sophie și Julien.

love_me_if_you_dare_ver2_xlg

7515_backdrop_scale_1280xauto

Trailer:

Iubiți-vă mult, indiferent ce zi este! 🙂 Aștept și recomandările voastre de filme romantice, mai puțin cunoscute și care au ceva special!

Pentru mine, Dragobetele are o semnificație aparte, este ziua în care s-au cunoscut bunicii mei (81 și 85 de ani), dar este și ziua în care mi-am cunoscut prietenul, alături de care sunt și astăzi, de 11 ani 🙂 A fost o coincidență, pentru că atunci se termina sesiunea la Timișoara în 2004. La mulți ani, tuturor! Și o primăvară minunată în suflet și priviri! Fiți nebuni! 🙂

În final, vă dedic o melodie: