by Silvia Puiu

Pentru că e luna iubirii sau așa se zice, m-am gândit să pregătesc o selecție de filme pentru romantice, un pic diferite de clasicele comedii romantice clișeu în care iubiții se ceartă, se împacă, iar se ceartă, îi face serenade și la final plâng amândoi fericiți și bla bla bla ….. Nu vreau să prezint nici filmele alea create din nevoia de film erotic stilizat gen Nymphomaniac, Fifty Shades of Grey. Prefer să văd Fifty Shades of Black (parodia scrisă de Marlon Wayans). Apoi, m-am gândit să va prezint filme de care poate nu ați auzit și pe care le puteți găsi pe Netflix, fără să recurgeți la piraterie. Oricine poate să-și facă un cont pe Netflix și să profite la maxim măcar de cele 30 de zile gratuite.
Ordinea prezentării filmelor este aleatoare, pentru că fiecare este diferit, aparțin unor sub-genuri diferite și nu m-am decis la un alt criteriu de aranjare 🙂

1. Jackie and Ryan (2014) nu prezintă vreo poveste de dragoste originală sau neapărat ieșită din comun, dar m-a atras prin lipsa clișeelor și prin muzica extraordinară. Printre protagoniștii filmului, îi puteți vedea pe Ben Barnes (care l-a interpetat pe Dorian Gray), care interpretează un cântăreț hoinar, pe Katherine Heigl, dar și pe Sheryl Lee (Laura Palmer din Twin Peaks).

11191610_ori
De ce să priviți filmul? Principalul motiv: there is a lot of country music there! Este un film cu muzică bună, având ca temă libertatea, descătușarea. Creatoarea filmului Ami Canaan Mann este cunoscută și pentru filmul Texas Killing Fields (2011).
Some lyrics: I’m heading southbound, long way to go down to where the weather go’in suit my clothes police can’t catch me lord how they try they always miss me when im passin by, im passin by

Trailer:

2. Barefoot (2014) este un remake după filmul german Barfuss (2005) creat de Til Schweiger, căci ce mai fac original americanii? Ori fac un remake, ori ia o carte sau benzi desenate, ori pun în scenă o biografie 🙂 Evan Rachel Wood, Scott Speedman sunt protagoniștii filmului și chimia lor este destul de bună.

2
De ce să priviți filmul? Pentru iubirea inocentă, pentru nebunia protagoniștilor 🙂 Nebunie în sensul de ospiciu pentru nebuni 🙂 nu era o metaforă.

Trailer:

3. Frankie and Johnny (1991)….. un film de suflet, m-am îndrăgostit de el și, în plus, are ca protagoniști doi dintre actorii mei preferați: Michelle Pfeiffer și Al Pacino. Nu e un film foarte cunoscut cred, nu are acțiune, suspans. Este despre doi oameni banali, un fost condamnat la închisoare, o chelneriță….nimic impresionant, însă chimia actorilor și modul în care sunt construite personajele și evoluția lor sunt sublime și ating rangul de artă. Pentru mine asta înseamnă artă, nu Fifty Shades of Grey. Filmul este adaptare după piesa de teatru Frankie and Johnny in the Clair de Lune (1987) a lui Terrence McNally.

Original Cinema 1-Sheet Poster - Movie Film Posters

Trailer:

4. In your eyes (2014) îi are ca protagoniști pe Zoe Kazan și pe Michael Stahl-David, care interpretează doi tineri din colțuri diferite ale țării, conectați telepatic. So, printre motivele de a l privi: iubire, telepatie, potențială nebunie 🙂 Deși sunt diferite, mi-a adus aminte de un alt film care mi-a plăcut foarte mult, Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Îmi place cum joacă Zoe, mi se pare că are în privire un amestec ciudat de inocență și energie violentă. O puteți vedea și într-un alt film romantic What If sau The F Word (2013), unde joacă alături de Daniel Radcliffe, tipul din Harry Potter, The Woman in Black sau Horns, depinde la ce filme vă uitați 🙂 Eu urăsc Harry Potter, așa că îl asociez cu doamna în negru, deoarece mă leagă amintiri horror de filmul ăsta: ora 2 noaptea, țevile de la baie cedează (cele cu apă fiebinte), apă peste tot, presiune mare, nimeni nu vine, cei de la Termo erau mangă și nu pricepeau nimic la telefon 🙂 Deci, The Woman in Black was nice, but only the first one 🙂

4
Trailer:

5. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004), un film cu Jim Carrey și Kate Winslet în rolurile principale. Să o vezi pe Kate Winslet cu o grămadă de culori în cap, de la verde, la albastru sau roșu și să îi simți nebunia face tot filmul, cred 🙂

Screen Shot 2013-12-24 at 7.26.48 PM

Filmul este despre dorința de a uita, de a te pierde pe tine după o despărțire, pentru a te regăsi și pe tine și pe celălalt. Un film realizat într-un mod artistic, cu multe efecte vizuale superbe. Și până la urmă, cine poate spune că nu este real? Tot ce se întâmplă în mintea noastră este real 🙂 Filmul a câștigat Oscarul la categoria Best Writing, Original Screenplay.

5
Trailer:

Bonusul este The Age of Adaline (2015), a cărei recenzie detaliată o puteți citi aici.
Printre motivele de a privi acest film, pe care le-am enunțat acolo: Dacă îl privești ca pe o romanță fantasy, aș zice că nu trebuie neapărat să îl vezi. Dacă însă privești dincolo de povestea de dragoste și înțelegi filosofia filmului despre viață, moarte, timp, durere, iubire, imposibil, filmul cert este unul pe care trebuie să îl vezi. Dacă ești un nostalgic după un trecut arhetipal, dacă iubești atmosfera anilor din secolul trecut, dacă înțelegi durerea eternității și a singurătății pe care ti-o aduce, dacă poți să înțelegi iubirea dincolo de timp, dincolo de bariere, dacă poți să înțelegi durerea lui William (H. Ford) când o revede pe Adaline, atunci The Age of Adaline este un must see!

Trailer:

Happy Valentine’s Day! 🙂 Pentru cei care nu știu, această sărbătoare este europeană, fiind sărbătorită cu mult înainte ca britanicii să o ducă în America. Ce-i drept, americanii o au zi liberă 🙂 Este sărbătoare creștină și este legată de preotul Valentine din Roma.

Stay close for part 2 and do not be shy, we want to hear some recommendations from you, too! 🙂