poster

Nume film (RO): Captain America: Războinicul iernii

Regie: Anthony Russo, Joe Russo

Scenariu: Christopher Markus, Stephen McFeely

By Flavius

Sunt un mare fan DC.

Și nu încep recenzia unui film Marvel cu această afirmație concisă doar pentru scontatul efect “WTF” pe care cu siguranță îl obțin. Ok, și pentru asta, dar mai ales pentru a sublinia că dacă ar trebui să aleg între cele două, probabil că mi-aș lua liliacul și kriptonianul cu mine, și aș lăsa mutanții, ratonii și adamantiumul cui le-or vrea.

Din când în când însă, se întâmplă ca balanța să fie adusă cel puțin la un nivel egal cu Marvel.

Marvel a câștigat detașat cursa pentru cel mai solid univers cinematic bazat pe benzi desenate, iar asta pentru că a început acum mai bine de zece ani planul pentru deja vestitele “faze” de lansare, reușind cu succes să lege între ele personaje de sine stătătoare. Într-un fel, metoda “multiverse” din comics, ce aducea laolaltă super eroi din linii narative până atunci diferite, a fost transpusă pe marele ecran. Desigur, mai avem de așteptat până să vedem ecranizarea unui “X-men VS. Avengers”, dată fiind distribuția strategică a licențelor, însă orice se poate obține cu timpul și cu PR-ul potrivit.images (1)

“Captain America: The Winter Soldier” face parte din faza doi de lansare, și este continuarea la “Captain America: The First Avenger” din 2011. Cronologic, acțiunea din această continuare se petrece după bătălia pentru New York din “Avengers” și am apreciat mult efortul regizorilor Anthony și Joe Russo de a face cât mai firească legătura cu restul filmelor din faza 1 și faza 2. Aproape toți membrii echipei “Avengers”sunt menționați în timpul filmului, în dialogurile dintre protagoniști, în felul ăsta încuviințându-se existența lor, și mai ales menținându-se consistența universului cinematic Marvel.

În urma bătăliei din New York, armata de împrumut al lui Loki a fost înfrântă, iar Avengers și-au văzut de agendele personale. Captain America aka Steve Rogers (Chris Evans) a devenit unul dinte agenții cei mai importanți ai SHIELD, unde conduce misiuni, și de multe ori ajunge în aceeași echipă cu Black Widow, aka Natasha Romanoff (Scarlett Johansson). Încă de la început ni se arată mai clar care este ierarhia puterii în SHIELD, cum curg ordinele și mai ales, cine sunt cei ce au drept de veto în deciziile strategice. Devine clar că secretele creează distanțe până și între aliați, iar Steve începe să se îndoiască de integritatea metodelor SHIELD și de rolul lui Nick Fury (Samuel L. Jackson). Temerile i se adeveresc curând, și așa începe de fapt caruselul de două ore de acțiune ale filmului, în care Winter Soldier se transformă dintr-un zvon într-o realitate rece și eficace.

Am știut că filmul este reușit de la primele dialoguri și schimburi de pumni. În primul rând, abia acum fanii primesc un Captain America solid și fidel materialelor din benzile desenate. Stilul său de luptă unic folosind scutul este coregrafiat excelent, loviturile cu ricoșeu și sunetul sec al metalului lovind inamici creează o senzație viscerală. În sfârșit, nu mai este boy scout-ul din prima parte, ci un lider, care nu se teme să-și exprime opiniile, chiar dacă înseamnă să se opună celor pe care îi respectă. De fapt, întregul arc narativ se îndreaptă către momentul în care însuși Nick Fury înțelege că Rogers devine cel care conduce.

downloadÎn al doilea rând, Evans pare să-și fi însușit rolul mult mai bine, fiind mult mai expresiv, reușind cu mai puțin efort să contureze personalitatea și modul de gândire al supra-omului ce se distanțează din ce în ce mai mult de propriul trecut, asistând la deconstrucția tuturor amintirilor sale. Tensiunea dintre Steve și Natasha își găsește mai mult timp de expunere aici, spre deliciul celor ce cunosc din comics cât de departe ajunge relația lor. Iar dacă Evans asigură porția de eye candy pentru spectatoare, Johansson este într-o formă superbă și încântă privirile jumătății masculine din sala de cinematograf. Ca să-l citez pe Evans: “Yeah, I bet you look terrible in them (bikini) now”.

Surprinzătoare pentru mine a fost alegerea scenariștilor Christopher Markus și Stephen McFeely de a scoate de la naftalină un personaj de altfel foarte îndrăgit: Falcon aka Sam Wilson (Anthony Mackie). Și ce idee foarte bună de a-l distribui pe Mackie în rol! Pentru noi, prezența acestui personaj a fost un bonus neașteptat, iar actorul a reușit o bună portretizare a lui Wilson.

Trebuie să recunoaștem că a devenit foarte grea dezvoltarea personajelor negative în filmele de gen. După performanțe ca Joker-ul lui Heath Ledger sau Hiddleston cu al său Loki, devine din ce în ce mai anevoioasă abordarea unui asemenea rol. Și totuși, Sebastian Stan face un rol foarte bun cu Winter Soldier. Din păcate, aici nu pot detalia fără a face un spoiler, de aceea voi spune doar ca un comentariu general, că odată ce asasinul fantomă își face apariția, efectul pe care îl are asupra privitorului este cel scontat. Scena în care Winter Soldier prinde scutul și îl fixează pe CapAp cu o privire înghețată, se ridică la înălțimea celor mai memorabile scene din filmele cu super-eroi. Prezența tăcută și brutală, cu stilul sălbatic de luptă ajutat de scenografia impecabilă a înfruntărilor, creează senzația că asistăm la o forță de neoprit, ce întâlnește un obiect de neclintit.

Mențiunea specială merge de data aceasta la Robert Redford. Din păcate, mai mult decât atât nu merită, deoarece deși ne așteptam de la el la cel mai mult, am primit cel mai puțin. Să nu fim greșit înțeleși, filmul nu va ajunge pe lista scurtă a Academiei, însă pentru un superhero movie, actorii își fac toți datoria foarte bine. Chiar și Redford întrupează acceptabil rolul său, însă pentru cunoscătorii benzilor desenate și chiar și pentru spectatorul neinformat, actorul nu ajunge să transmită intensitatea, încărcătura rolului său.

Efectele speciale sunt realizate la standardul Marvel care deja a devenit sinonim cu excelent. Însă trebuie spus că filmul nu debordează de CGI, ci mai degrabă este foarte bine echilibrat între coregrafiile încleștărilor, efectele speciale pirotehnice și cascadorii. CGI-ul apare doar în câteva aspecte precum zborul lui Falcon și mișcările aripilor, helicarrier-ele sau animațiile loviturilor de scut; toate sunt realizate cu mare atenție la detalii.images

Cu puține excepții, coloana sonoră este formată din linii melodice orchestrale compuse special pentru film. Henry Jackman s-a ocupat de compoziția partiturilor și a reușit o coloană sonoră sincronă cu acțiunea și momentele importante ale filmului. Din păcate însă, muzica are un rol de contur, de potențare a narațiunii și nimic mai mult, iar în acest caz nu am rămas cu nicio frântură melodică în minte.

Concluzia F and G: este “Captain America: The Winter Soldier” un MUST SEE?

Fără nicio îndoială, DA.

Cu un ritm intens și un joc actoricesc bun, o foarte bună echilibrare a diferitelor categorii de efecte speciale și o fină cunoaștere a materialului benzilor desenate, “Captain America: The Winter Soldier” reușește să depășească performanța din primul film al seriei la toate categoriile. Acțiunea furibundă și buna dinamizare a personajului negativ asigură un nivel ridicat de imersiune atât pentru fanii genului, cât și pentru spectatorii mai puțin informați. Așa cum suntem obișnuiți, la capătul filmului sunt două “post credit scenes” care insinuează multe posibile continuări, deci rămâneți în sală în pofida privirilor insistente ale pesonalului cinematografului. Veți vedea că merită.

Mulțumim Forum Film pentru invitație și mai ales pentru excelenta interfață și deschidere față de colaboratori.