american-hustle-poster-2Nume film (RO): American Hustle : Țeapă în stil american

Regie: David O. Russell

Scenariu: Eric SingerDavid O. Russell

By Gabrielle

Filmul “American Hustle” se lansează în România în săptămâna imediat următoare festivității de decernare a Globurilor de Aur 2014, așa că beneficiază de premize bune. Pentru cei care încă nu au aflat, filmul a fost prezent pe podiumul Golden Globe cu trei trofee : pentru cea mai bună comedie , cea mai bună actriță în rol principal (Amy Adams) și cea mai bună actriță în rol secundar (Jennifer Lawrence). Dacă veți vedea filmul, vă veți convinge că toate cele trei premii au fost meritate pe deplin.

Cariera regizorului David O. Russel a fost remarcabilă , culminând cu succesul filmului „The Fighter”. Nu am fost surprinși să recunoaștem aceeași minuțiozitate în dezvoltarea unor personaje cu adâncime, aceeași abordare a cadrelor care reușesc să pună în valoare talentul și potențialul actorilor. Aflându-se la a doua colaborare de succes cu Christian Bale, există posibilitatea să asistăm la nașterea unui duo cinematografic similar cu cele deja cunoscute, precum Scorseze și Di Caprio sau Burton și Johnny Depp.pic

În “American Hustle”, Irving Rosenfeld (Christian Bale) vinde titluri de depozit false oamenilor disperați, cu promisiunea că își vor lua înapoi suma înzecit. Inteligent, rapace și fără regrete, cu o imagine simplistă și materialistă despre lume, Rosenfeld împarte încă din copilărie oamenii in două categorii: cei care cer și iau mereu , și cei care trudesc din greu și dau încontinuu. Decide atunci din ce tabără vrea să facă parte, preferând să fie unul dintre băieții “șmecheri”, care știu ce vor și pot găsi căi de ieșire din orice situație.

Viața lui Irving se schimbă complet în momentul în care o cunoaște pe Sydney Prosser (Amy Adams). Se recunoaște pe sine în variantă feminină și realizează că sunt făcuți unul pentru celălalt. Consideră că îi poate spune orice, așa că îi dezvăluie dedesubturile afacerilor sale și în scurt timp devin asociați în micile “scamatorii” financiare.

Filmul beneficiază de un scenariu deosebit și imprevizibil, precum și de câțiva actori care-și pun admirabil amprenta. Christian Bale nu coboară deloc standardele cu care ne-a obișnuit și împreună cu Amy Adams, face un cuplu genial. Jennifer Lawrence își merită pe deplin premiul, interpretând cu succes rolul soției psihotice, înfometată de iubire și dispusă să-și șantajeze în permanență soțul cu propriul copil, doar ca să nu divorțeze. Jeremy Renner are și el un rol interesant, impersonându-l pe primarul Carmine Polito, familist convins și dedicat ajutorării oamenilor din comunitate, într-atât de mult încât este dispus să facă asocieri necurate, doar pentru a se asigura că vor fi create locuri de muncă în New Jersey.

pic 2O apariție pe cât de surprinzătoare, pe  atât de admirabilă, o constituie Robert De Niro, în rolul temutului  mafiot Victor Tellegio, singurul care își păstrează scepticismul în fața jocului pus la cale de Irving și agentul FBI Richie DiMaso (Bradley Cooper).

Regia completează cadrul creat de scenariu și actori, prin accentuarea stărilor dramatice cu imaginile personajelor filmate în detaliu. Cadrele se succed printr-o metodă inedită, adăugând un element de originalitate.

Muzica este specifică perioadei; Duke Ellington, Donna Summer, Frank Sinatra, Elton John, Bee Gees, David Bowie – sunt doar câteva voci remarcabile pe care le puteți auzi în film. Celebrul Danny Elfman a făcut o treabă foarte bună asigurând coloana sonoră; cum era și de așteptat, experiența și-a spus cuvântul.

Concluzia F and G: este American Hustle un MUST SEE?

Vă pot răspunde doar cu un mare DA!!! “American Hustle” este o combinație reușită de intrigă, umor cu accente dramatice pe alocuri, comic de situație și actori frumoși și talentați. Niciunul dintre elementele ce compun întregul nu lasă de dorit.